Creatori de viitor - Comunitatea liceenilor cu performanțe

3 evenimente Champions Unite au avut deja loc în Constanța, Vaslui și Iași. Următorul oraș e Cluj-Napoca. Dat fiind contextul în care ne aflăm urmărim cu atenție evoluția pandemiei pe plan local și național pentru a decide care este cea mai bună variantă de desfășurare a evenimentului (fizic sau online) și mai ales, când (23-25 octombrie sau 30 octombrie - 1 noiembrie).

Contextul actual

Champions United este unul dintre cele mai importante evenimente naționale dedicate liceenilor cu performanțe. Este locul unde an de an, reunim zeci de creatori de viitor, oferindu-le un program diversificat și interactiv, un mediu în care aceștia se lasă inspirați de mentori invitați și locul unde îi provocăm să aducă schimbare în societate. Lansat în 2014, proiectul a reunit până în prezent peste 600 de liceeni din peste 60 de localități din România și Republica Moldova.

Pandemia de Covid-19 ne pune în fața unei provocări în ceea ce privește educația, continuitatea și forma acesteia în condiții de siguranță. Totodată, îi pune în dificultate pe acei liceeni care vor să facă performanță, dar nu au cadrul necesar prin care să exceleze, competițiile fiind suspendate iar posibilitățile de a face voluntariat fiind reduse și expuse unor riscuri. Ne-am întrebat și noi dacă vom reuși să reunim tineri români valoroși într-o nouă ediție de Champions United. Pentru că suntem ambițioși, și pentru că avem un partener de încredere – Kaufland România – am reușit să ajungem la o formulă de eveniment adaptată acestor vremuri.

Astfel, la ediția din acest an a Champions United, ne propunem să oferim șansa unor liceeni cu inițiativă să lucreze într-un mediu sigur la proiecte care fac ca educația să fie mai ușoară în condiții nevaforabile modelului tradițional, idei care îmbină digitalizarea cu formatul clasic într-un mod în care adaptarea să nu reprezintea ea însăși o provocare.

Un nou format

Anul 2020 ne-a creat un context deosebit datorită pandemiei COVID19. Din pacate nu putem să ne vedem așa cum eram obișnuiți, o săptămână, aproape 100 de persoane, cu sesiuni multiple, deplasări, cazări, evenimente speciale și câte și mai câte. În schimb vom organiza 4 evenimente mai mici în 4 orașe din România în 4 săptămâni consecutive. Fiecare dintre cele 4 evenimente se va desfășura pe parcursul a 3 zile (vineri, sâmbătă, duminică), cu un număr de 15 liceeni din orașul respectiv. Aceștia vor lua parte în cele 3 zile de eveniment la sesiuni cu mentori invitați și vor lucra la o idee de proiect care rezolvă o problemă în domeniul educației, apărută ca urmare a pandemiei de Covid-19, idee care ulterior va fi finanțată cu un buget de până la 20 000 RON. Perioada de desfășurare a CU2020 este 18 septembrie – 11 octombrie.

În vederea alegerii celor 4 orașe în care se va desfășura un evenimente Champions United vom ține cont de următoarele criterii:
CRITERIUL 1: volum (ridicat) de aplicații foarte bune, din care se vor selecta 15 participanți de top și 1 proiect deosebit propus spre implementare.
CRITERIUL 2: rata minimă de noi îmbolnăviri și un număr total de cazuri cât mai redus.

Aplicații

Dacă în anii trecuți selectarea participanților se baza exclusiv pe performanțele acestora în acest an schimbăm puțin dinamica, evaluând următoarele aspecte:

a) performanțele obținute în educație, cultură și/sau sport, sau implicarea deosebită în proiecte extrașcolare în cadrul secțiunii leadership școlar. 
b) enunțarea unei idei de proiect cu impact în educație și cu aplicabilitate imediată în școala sau comunitatea din care face parte aplicantul. 
c) implicarea în ultimele 6 luni în proiecte de combatere a Covid-19 în orașul lor (voluntariat, susținere spitale, etc). 

În baza acestor criterii vom selecta 15 liceeni din fiecare din cele orașe finaliste. Atât orașele cât și lista cu participanți o vom anunța în maxim 72 de ore de la terminarea perioadei de înscriere.

Pentru a nu rata șansa de a participa la CU2020, dacă orașul în care locuiești nu este selectat pentru a găzdui unul din cele 4 evenimente de anul acesta, ai posibilitatea să optezi în a te înscrie și pentru sesiunile online cu mentori din cadrul celor 4 evenimente Champions United.

Timeline

Aplicații participanți / Selectare orașe
26 august - 13 septembrie

Anunțarea participanților selectați și a orașelor de desfășurare a evenimentelor
7 - 10 septembrie

Sesiuni online, pe orașe, de alegere a ideii de proiect comune la care se va lucra în timpul evenimentelor
11-17 septembrie

Desfășurarea evenimentelor Champions United
19 septembrie - 11 octombrie

Implementarea proiectelor locale post CU2020
19 octombrie - 31 decembrie

Din edițiile trecute

Ce spun foștii participanți

Întrebări și răspunsuri

Ce reprezintă Champions United?

Champions United este unul din cele mai importante evenimente naționale destinate liceenilor cu performanțe deosebite în educație, cultură, sport sau leadership școlar din România. Proiectul, parte a programului Creatori de viitor, a fost lansat în 2014 și a reunit până în prezent peste 600 de liceeni de top din peste 45 de orașe din România și Republica Moldova.

Când și unde va avea loc ediția Champions United 2020?

Ediția din acest an se desfășoară în perioada 18 septembrie – 11 octombrie, timp de 4 weekenduri (de V-D), în 4 orașe din România. sub forma unei caravane (18-20.09 – orașul 1, 25-27.09 – orașul 2, 2-4.10 – orașul 3, 9-11.11 – orașul 4). Cele 4 orașe gazdă Champions United 2020 vor fi alese din mai multe orașe în care vor fi deschise aplicații pentru liceeni, în funcție de situația evoluției cazurilor Covid-19. Orașele cu cele mai puține noi îmbolnăviri raportate vor avea prioritate în selecția finală. Va exista și o componentă online destinată liceenilor aplicanți, din orașe care nu vor îndeplini criteriul de siguranță Covid-19, pentru a fi selectate între cele 4 orașe gazdă ale evenimentelor din 2020.

Care este perioada de aplicații la Champions United 2020?

Perioada de aplicații pentru Champions United 2020 va fi deschisă între 26 august  – 18 septembrie 2020.

Care sunt criteriile de selecție la Champions United 2020?

Pentru evenimente fizice:
Dacă în anii trecuți selectarea participanților se baza exclusiv pe performanțele acestora în acest an schimbăm puțin dinamica, evaluând următoarele:
a) performanțele obținute în educație, cultură și/sau sport, sau implicarea deosebită în proiecte extrașcolare în cadrul secțiunii leadership școlar.
b) implicarea în ultimele 6 luni în proiecte de combatere a Covid-19 în orașul lor (voluntariat, susținere spitale, etc).
c) enunțarea unei idei de proiect cu impact în educație și cu aplicabilitate imediată în școala sau comunitatea din care face parte aplicantul.
În baza acestor criterii vom selecta 15 liceeni din fiecare din cele orașe finaliste. Atât orașele cât și lista cu participanți o vom anunța în maxim 72 de ore de la terminarea perioadei de înscriere.

Pentru sesiunile online:
Aici vor conta exclusiv performanțele celui care aplică. Poate constitui un bonus dacă propune o idee/soluție bună la una din nevoile apărute în sistemul educațional ca urmare a pandemiei de COVID19.

Ce e diferit anul acesta față de alți ani la Champions United?

Champions United se derula în fiecare an sub forma unei tabere urbane de 7 zile, care reunea între 80-120 de participanți din toată țara. Pe parcursul celor 7 zile, liceenii selectați luau parte la un program divers, care conținea întâlniri cu mentori, sesiuni de muncă în echipă, vizite la diverse obiective, gale ale performanței, etc. Anul acesta evenimentul se va desfășura sub forma unei caravane de weekend, derulată în 4 orașe, la care vor lua parte 60 de liceeni selectați (câte 15 în fiecare oraș gazdă). Cele 3 zile alocate fiecărui grup de 15 liceeni vor conține 2 tipuri de activități principale:

a) sesiuni cu mentori pe diverse teme;

b) selectarea, pregătirea și lansarea unui proiect cu impact în educație, ca răspuns la situația generată de Covid 19.

Pot participa la Champions United dacă sunt selectat(ă) însă locuiesc în alt oraș decât cele alese pentru caravana din acest an?

Nu. La evenimentele din orașele selectate pentru Champions United 2020 vor putea lua parte doar elevi cu domiciliul în orașele respective. Toți ceilalți liceeni aplicanți pot să participe însă la sesiunile transmise online, pe parcursul oricărui din cele 4 weekend-uri.

Dacă am performanțe deosebite la nivel educațional, însă nu am o idee strălucită de proiect - soluție la situația actuală din educație, pot să fie selectat(ă)?

Da. Cu toate că ne dorim să primim cât mai multe idei strălucite de proiecte care să răspundă nevoi extrem de actuale generată de criza Covid 19 în sistemul educațional românesc, suntem conștienți că nu toți tinerii au aceleași abilități de a propune și de a iniția astfel de proiecte. E obligatoriu însă, ca parte a procesului de aplicare, ca fiecare persoană care aplică să propună un astfel de proiect, iar ulterior, dacă e selectat(ă) să ia parte activ la pregătirea și implementarea proiectului echipei locale. Criteriul de bază al programului nostru rămâne nivelul de performanță ridicat într-un anumit domeniu al celor care sunt selectați.

Cum se va selecta proiectul local ales pentru dezvoltare și implementare dintre proiectele propuse de aplicanți?

Selecția proiectului local ales pentru dezvoltare pe perioada celor 3 zile de Champions United din fiecare oraș, care apoi va fi și implementat local de această echipă, trebuie să fie realizată de către cei 15 liceeni selectați local. Pornim de la premisa că la momentul finalizării selecției și anunțării celor 15 liceeni din fiecare localitate vom avea și 15 idei de proiecte din formularele lor de înscriere. Imediat după anunțarea echipei locale formată din cei 15 liceeni, aceștia vor avea o săptămână de comunicare online, în care își vor prezenta fiecare ideea prousă la înscriere, urmând să aleagă din cele 15 idei proiectul câștigător la care vor lucra ulterior pentru dezoltare și implementare.

Cum se va finanța fiecare proiect local câștigător?

Fiecare din cele 4 proiecte câștigătoare, alese de fiecare din cele 4 echipe de câte 15 liceeni, din cele 4 orașe gazdă Champions United, va fi finanțat de către Kaufland România, prin intermediul Asociației 11even – organizatoarea programului, cu suma de 20.000 RON.

Ce trebuie să urmăresc în momentul când fac o propunere de idee proiect în cadrul aplicației mele la Champions United?

Pentru a-ți crește șansele de a fi selectat(ă), trebuie să ți cont de următoarele recomandări în momentul când vei propune o idee de proiect în cadrul aplicației tale:

a) proiectul trebuie să deservească o nevoie din educație generată sau amplificată de criza Covid 19;

b) trebuie să aibă aplicabilitate la nivelul școlii sau comunității tale;

c) trebuie să se poată lansa și implementa cu un buget de maxim 20.000 ron;

e) să fie simplu și clar expus;

e) dacă are potențial de sustenabilitate și/sau dezvoltare la nivel mai amplu (regional, național, internațional), e un plus.

Trebuie să fiu testat(ă) Covid pentru a lua parte la evenimentul Champions United din orașul meu?

Nu.

Ce măsuri de siguranță împotriva răspândiri Covid 19 vor fi luate?

În vederea desfășurării sesiunilor, se va realiza un set-up al spațiului de desfășurare care să permită distanțarea de 2m între scaune. Fiecare participant va fi termo-scanat la sosirea în cadrul spațiului Champions United de echipa de organizare a proiectului. Fiecare participant va primi un kit de participant, ce cuprinde printre altele: mască de protecție și dezinfectant. Suprafețele / instrumentele comune vor fi dezinfectate după fiecare sesiune. Pentru munca în echipă, se vor utiliza tool-uri de colaborare online. Dacă se recurge la folosirea de materiale precum foi de flipchart, foarfece, hârtie, o singură persoană va lucra cu acestea.

Unde se vor desfășura sesiunile din cadrul Champions United 2020?

Sesiunile vor avea loc în cadrul C.U.B.E Space (Champions United Best Experience Space), un spațiu outdoor de 50 mp, în care participanții vor avea toate facilitățile necesare. În caz de vreme nefavorabilă, sesiunile vor fi mutate într-un cadru indoor selectat local.

Cu sprijinul

Abonează-te la newsletter

Află primul noutățile în legătură cu proiectele Creatori de Viitor precum și informații relevante din domeniul educației.