Creatori de viitor - Comunitatea liceenilor cu performanțe

Eveniment, nu tabără...

Champions United este eveniment dedicat liceenilor  cu performanțe din România și Republica Moldova. Începând cu anul 2014, am demarat 6 ediții în care am reunit peste 600 de liceeni într-o comunitate a celor care schimba deja sau vor schimba fața României. De ce eveniment și nu tabără? Credem că prin conținutul și invitații fiecărei ediții, reușim să creem o experiență memorabilă, un eveniment marcant pentru toți cei prezenți, care provoacă schimbare.  Aaaaa, da. Și totul e gratuit.

#TRANSFORM

Mentori invitați

Indiferent de ce nume a purtat această componentă de-a lungul edițiilor, sesiunile cu mentori invitați (Sesiunile Transform) reprezintă o constantă și un element central la Champions United. Printre cei 70 de mentori care ne-au motivat cu poveștilor lor se numără: Mirela Retegan (Gașca Zurli), Solomon Marcus (Matematician), Adelina Toncean (Asociația Blondie), Sebastian Văduva (Director Griffiths School of Management), Simona Cif (Psiholog), Michael Bulzan (Antreprenor), Cristi Danileț (Judecător), Carmen Punga (Industry Manager Google România), Dan Isai (CEO Salad Box), Vlad Căpușan (Alpinist), Bianca Muntean (Director Transilvania IT Cluster), Tibi Ușeriu (Ultramaratonist) ș.a.

Ce am mai făcut,
În anii ce-au trecut

2014

Perioadă de desfășurare: 9-12 octombrie
Locație: Cluj-Napoca
Număr participanți: 15

Ediția pilot a Champions United a reunit 15 liceeni cu performanțe din județele Bihor, Hunedoara și Neamț. Discuțiile s-au conturat în jurul temei unui noi sistem educațional, alături de Phillip Kandal (antreprenor), Teodora Migdalovici (ambassador Cannes Lions în România) și Adrian Băcanu (antreprenor).

Prima ediție Champhions United a reunit în perioada 9-12 octombrie 2014, 15 liceeni cu performanțe din județe Bihor, Hunedoara și Neamț. Tema primei ediții s-a conturat în jurul viziunii unui nou sistem educațional și i-a avut ca mentori invitați pe: Teodora Migdalovici (ambasador Cannes Lions în România și unul din cei mai apreciați experți în personal branding din țara noastră), Philipp Kandal (antreprenor și investitor) Adrian Băcanu (antreprenor).

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

2015

Cea de-a doua ediție a evenimentului s-a desfășurat în contextual unui Cluj desemnat Capitala Europeană a Tineretului. Astfel, am conturat experiența proiectului în jurul a 4 direcții:

– Share Experience – a sumarizat e serie de experiențe practice și de actualitate care să contribuie la dezvoltarea personală a celor prezenti. O astfel de experință, fiind și un punct central în fiecare ediție Champions Unites au fost sesiunile Transform – punerea față în față a creatorilor de viitor cu creatori de prezent, fiind abordate teme din sfera antreprenoriatului, IT, finanțe, energia viitorului, inovație; Un alt moment inedit a fost reprezentat de workshopul Creative Labs powered by Google România, menit să soluționeze o problem data prin creativitate și piese lego; O altă experiență, de data această dedicată liceenilor pasionați de IT, a fost Hackatonul organizat de AROBS, în care 15 participanți au venit cu soluții software pentru echipamente wereable și smartphone.

– Share Vision – o compețitie, pe echipe, având tema ,,Viziunea educației 2015”. Cei 100 de participanți au fost împărțiți în 4 echipe, fiecare dintre aceastea fiind coordonată de către un mentor din următorii: Simona Bernat, Solomon Marcus, Șerban Iosifescu și Adrian Iordache. Rezultatul s-a transpus prin 4 paragrafre, portretizând sistemul educational din România în anul 2025, conform nevoilor și dorințelor acestora. Acestea pot fi văzute aici.

– Share Performance – Gala Performanței în Educație (devenită ulterior Perform Gala), menită să-I răsplătească și să-i încurajeze în a face performanța în continuare pe participanți.

– Share Fun – just fun but not so much fun. 😊

Mentorii invitați în această ediție au fost: Vasile Bogdan (UBB), Bogdan Mursa (EBS, acum NTT DATA), Alexandru Fărcaș (antreprenod), Beniamin Pop (brand architect), Marius Simion (BCR)

2016

Ediția din 2016 s-a conturat în jurul unui concurs de idei de antreprenoriat sau antreprenoriat social, având un buget de finanțare de 30 000 RON pentru primele 3 echipe câștigătoare din cele 10 participante. În cele 7 zile de eveniment, cei 120 de participanți au avut ocazia să-I întâlnânească și să schimbe idei cu umrătorii mentori:  Cristi Danilet (judecător), Sebastian Vaduva (director Școala Informală de IT), Rares Pamfil, Cezar Grigore (antreprenor), Dan Isai (CEO Salad Box), Vlad Gliga (TedXEroilor), Vlad Căpușan (alpinist), Anca Axente (psiholoh), Călin Coman (Director Handsome advertising), Mihai Costea (programator). Cele 3 proiect câștigătoare ale concursului au fost:

Proiectul castigator propune lansarea unei aplicatii care motiveaza tinerii sa se implice in activitati cu impact social, promovand totodata evenimentele culturale care au loc in comunitate si ajutand artistii si intreprinzatorii locali. Aplicatia ofera utilizatorilor o serie de misiuni sub forma unor provocari grupate pe categorii (social, cultural, sau dezvoltare personala). Indeplinirea misiunilor conduce la obtinerea unor puncte care pot fi ulterior preschimbate in premii.

Locul al doilea, proiectul “AnonimARTA”, presupune organizarea unei licitatii in cadrul careia tinerii artisti isi pot facilita vanzarea operelor, avand sansa sa expuna alaturi de artisti consacrati. Elementul inovativ va fi reprezentat de pastrarea identitatii expozantilor, sub semnul anonimatului, sustinand astfel arta si nu artistul.

Proiectul “Laboratorul de oportunitati” a fost ales pe locul 3 si isi propune sa conecteze liceenii pasionati de stiinte cu cercetatori din Romania. O platforma online va propune celor interesati pozitii de asistenti voluntari disponibile in proiectele de cercetare, pentru care elevii interesati pot aplica in baza unui CV, a unei scrisori de intentie sau de recomandare. Elevii vor derula astfel activitati de voluntariat in cadrul laboratoarelor de cercetare.

Ediția a 4-a a adus schimbări noi schimbări în cadrul proiectul. În primul rând proiect s-a desfășurat 3 zile în Tabăra Șăulia și 4 în Cluj-Napoca. În al doilea rând i-am oferit proiectului o structură mai clară, alcătuită din 3 elemente:

– Sesiunile Transform – facilitatea unui dialoc cu creatorii de present, mentori invitați, profesioniști în diverse domenii. Invitații acestei ediții au fost: Mirela Retegan (Gașca Zurli), Cătălin Nan (Antreprenor), David Timiș (Growth Engine Manager Google România), Simona Ciff (Psiholog), Beniamin Pop (Brand Architect), Bogdan Pandea (Antreprenor), Mihai Pop (Specialist media), Marius Ungureanu (Cercetător), Adelina Toncean (Consilier parlamentar), Michael Bulan (Antreprenor)

– Competiția Reform – competiție de proiecte în sfera antreprenoriatului social. Bugetul de finanțare al proiectelor câștigătoare a fost de 55 000 RON în 2017.

– Gala Perform – momentul în care performanțele celor prezenți sunt recunoscute într-un cadru festiv și într-o locație inedita

2017

2018

În 2018 ne-am reorientat viziunea asupra nevoilor tinerilor performer din România. Astfel, am renunțat la concursul de proiecte și am introdus, în schimb, dezbaterile Eduform, o formă interactivă prin care să ajungem la un rezultat simplu: identificarea nevoilor tinerlor cu performanțe din România. Colaborarea cu specialiști în domeniile de interes, dezvoltarea inteligenței emoționale, orientarea școlară și profesională și un mediu de învățare centrat pe elev au reieșit a fi cele mai stringente nevoi ale tinerilor care performează în sistemul românesc de învățământ. Ca un răspuns imediat al acestor nevoie identificate, am lansat către participanți provocarea organizării unui eveniment care să pună în dialog creatori de present cu creatroi de viitor, asemeni sesiunilor Transform din cadrul Champions United. Au rezultat astfel în toamna anului 2018, 17 evenimente transform în tot atâtea localități din România, cu participarea a peste 500 de liceeni și implicarea a 43 de mentori invitați în cadrul acestor evenimente.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

2019

Cu sprijinul

Abonează-te la newsletter

Află primul noutățile în legătură cu proiectele Creatori de Viitor precum și informații relevante din domeniul educației.